3. Afsnit: Ærkefjenden vender tilbage – Savsmuldstapet

Ja, det kan lyde dramatisk, men enhver, der selv har bøvlet med savsmuldstapet, vil vide, at det er sandt. Hvad er det med dig og det savsmuldstapet?, vil du måske spørge. Og det er såre simpelt: Jeg synes simpelthen bare, at det er forfærdeligt grimt at se på. Som det for nyligt blev påpeget for mig ved en rundvisning: “Du har glatte døre og vægge med struktur, men du vil have det modsatte?” Og ja, det er – desværre – lige præcis dét, jeg gerne vil. Huset har lige nu helt standard glatte døre med plastik-dørgreb, og savsmuldstapet i næsten samtlige rum. Jeg drømmer om fyldningsdøre og helt glatte vægge i stedet.

Hvis man nu – modsat mig – er så heldig ikke lige at erindre, hvordan det nu er savsmuldstapet ser ud i overfladen, så er her et billede af fjenden (jeg lover, at det virker mere voldsomt i virkeligheden!):

Savsmuldstapeten og jeg havde vores første duel tilbage i lejligheden i København. Før jeg flyttede ind, skulle lejligheden virkelig have en overhaling. Gulvet gav splinter i fødderne og tapetet bulede ud i hvert rum, så der var ikke andet at gøre end at pille ned. Hvis jeg havde vidst på forhånd, hvor meget tid jeg skulle ofre på den sag, havde jeg måske overvejet lidt nærmere, om jeg kunne lære mig selv bare at se forbi det. Men jeg gik i gang. Der kom opløser på, der blev skrabet, der kom mere opløser på, der blev skrabet igen… og så fremdeles af rigtig mange omgange. Arbejdet blev gjort værre af, at der i lejligheden var mindst 4-5 lag andet tapet inde under savsmuldstapeten, som også skulle af, men det element bidrog trods alt med sin egen underholdning. Jeg kender ikke byggeåret, men jeg vil tro, at lejlighederne er fra 1800-tallet, så hver gang, der røg et lag tapet, føltes det som at spole tiden tilbage. Og meget kan man sige om tapeter fra dengang, men kedelige var de ikke! Vi fandt et i en dyb rød farve med guldmønster – det så temmelig overdådigt ud. Ingen spor af nordisk minimalisme dér, kan jeg godt love jer for. Sidste ‘lag’ var ikke engang egentligt tapet, men avispapir, som om jeg havde udgravet verdens største papmaché-projekt.

Her i huset er der ingen af den slags underholdende fund undervejs. Der er kun ét lag tapet, men det bliver sagen desværre ikke meget nemmere af, for problemerne ligger i stedet i at underlaget er gipsplader og væggene er pilskæve. Gipspladerne er et problem, fordi det er svært ikke at skrabe huller i det yderste kartonlag på gipsen, og skævheden gør at tapet-stripperen rammer væggen enten på midten eller i de 2 hjørner – aldrig hele fladen samtidigt. Så nu går vi forsigtigt til værks med en lille spartel, og ja – det tager rigtig lang tid. Men stuen er endelig helt fri for tapet, og på et lille stykke har jeg formastet mig til også at lægge filt, selvom jeg egentlig burde vente til elektrikeren har været her. Men ta-da – et stykke færdigbehandlet væg:

Og jeg ved godt, at man ikke rigtig kan se, hvor meget arbejde, der går til sådan et stykke væg, så lad mig opridse hele processen – fra start til slut:

  1. Pigrulle (Pindsvinevalse, som sådan en vist egentligt hedder) laver små huller i alt tapetet, så opløseren kan trænge ind
  2. Tapetopløser x2
  3. Skrabe yderste lag af
  4. Tapetopløser x2
  5. Skrabe inderste lag/limen af
  6. Slibe væggen let for rester
  7. Fuldspartle
  8. Slibe væggen helt plan
  9. Forankringsgrunde
  10. Filt-klæber på
  11. Glasfilt på
  12. Filtgrunde 2-3 gange
  13. Male x2

I stuen og køkkenet er vi nået til omkring punkt 6-7. I resten af huset… ja, det et problem for næste fase af projektet. For nu er det heldigvis tid til nogle andre punkter. Tømreren og ingeniøren har sagt god for at vi kan pille træ-skeletet i køkken-spisestue ned, så nu er der indgang til køkken, der hvor der faktisk skal være indgang (ude til højre)!

Det glæder jeg mig over, når jeg sidder ved mit julede campingbord, hvorfra jeg kan se hoveddøren. Meget kan man sige om byggerodet her, men julestemningen er der ikke en finger at sætte på! Som tilflyttere må man jo ud og sondere terrænet, så vi har været på 3 forskellige julemarkeder, hvor vi bl.a. har købt krans til døren og små snirklede nisse-agtige keramik-figurer.

Glædelig Luciadag til jer derude!


Udgivet

i

af

Tags:

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *